Veneretki Tahkolle 2002
12.7.2002
Lähdimme matkaan kotisatamastamme Siilinlahdelta, jonka etelä päässä olevan Jysänkosken kapeikon varsilla kasvavista koivuista Unton päivän ukkosmyrsky oli kaatanut muutaman rungon kumoon. Sää oli sateisen illan jälkeen raikas kyntäessämme Juurusveden syväväylää kohti Aittoluodon loistoa, josta käännyimme Muuruvettä kohden Lehtosaaren edessä oleva poijoisviitta kiertäen. Aurinko teki laskemistaan taivaanrannan taakse päätyen lopulta kauniiseen iltaruskoon - mikäs siinä oli ajellessa kaunista hyvin merkityä väylää. Ajovalotkin oli jo aika laittaa päälle auringon laskettua.Tarkoituksenamme oli pysähtyä perjantain ja launtain väliseksi yöksi Muuruveden satamaan ja jatkaa siitä aamulla kohti Karjalankosken ja Juankosken kanavien avajaispäivää. Muuruveden laituri oli kuitenkin ääriään myöten täynnä, joten katsoimme parhaaksi jatkaa matkaa Putaansaaren pohjoispuolitse kiemurtelevaa Muuruvirran kapeaa väylää pitkin Akonvedelle. Matkan varrella näimme yllättävän paljon uistelijoita yökalassa. Tulipa Muuruveden sataman jälkeisessä edellä mainitussa kapeikoissa vastaan avovene, josta tervehdittiin nostamalla suurehkoa saaliskalaa ilmaan!
Akonveden jälkeen saavuimme Palosalmen kautta Karjalankoskelle vievään viitoitettuun uomaan. Uuden vierasvenelaiturin molemmissa päissä olivat jo veneet kiinnittyneinä mutta onneksi koko pitkä sivu oli vapaana - kuin meitä varten odottamassa. Matkaa veneemme lokiin kiertyi reilut 20 meripeninkulmaa tältä ensimmäisen päivän taipaleelta.
13.7.2002
Aamulla lähdimme yhdeksän maissa lipumaan kohti Karjalankosken sulkukanavan alajuoksun odotuslaituria. Kiitos avajaispäivän ajan olleen paikalliskäytön sulutus sujui suhkot nopeasti, joten ei mennyt aikaakaan ollessamme noin kuusimetriä Karjalankosken alajuoksua korkeammalla olevasssa Välivedessä. Ainakaan näin aamulla ei veneitä ollut sulussa tungokseksi asti. Samaa ei voi sanoa myöhemmin kanaville saapuneen avajaiseskaaderiin osallistuneiden veneiden kippareiden kertomasta.

Nähtävästi lähiseutujen asukkaita oli kanavan lähettyvillä katselemassa kanavaa ja sen kulkijoita. Maisemointityöt kanavan ympäristössä olivat vielä avajaisten aikaan hieman keskeneräiset - se ei kuitenkaan sulutusta haitannut, vaan hetken kuluttua olimme kuutisen metriä ylempänä ja veneemme kellui ensimmäisen kerran Vuotjärven vedessä.
Ohitimme hotelli Niskakosken rantaan rakennetun uuden sisävesillä massiivisen kokoisen vierasvenesataman jatkaessamme kohti Vuotjärven Etuselkää. Lokkiluotojen ohitse mentyämme suuntasimme Julkusensaaren kummelille. Etuselälle Pisanmäki alkoi näkymään horisontissa oikealla puolella - kyseisellä noin 270 metriä korkealla mäellä sijaitsee Täyssinän rauhan aikainen rajapyykki. Jatkoimme matkaa Kuvajansaaren itäpuolelta punaisten lateraaliviittojen jäädessä vasemmalle puolelle. Julkusensalmen jälkeen saavuimme Hovinselälle, josta jatkoimme Virtasalmen kautta Vuotjärven Petäjäselälle. Ensin Ramu-, sitten Keski- ja lopulta Pieni-Onni siivuuttaen saavuimme Tervasalmeen ja siitä edelleen Lastukosken sulkukanavalle. Matka Vuotjärveltä taittui melko nopeasti entuudestaan tuntemattomia rantamaisemia katsellen.
Tuolloin kanavan itsepalveluautomatiikan käyttölogiikka oli hieman erilainen totuttuun verrattuna, sillä odotuslaiturin lisäksi myös sulkukammiossa oli käyttökytkimenä naru, josta vetämällä sisäänajoportin sulkeuduttua sulutuksen saa jatkumaan eteenpäin ja aikanaan ulosajoportin avautumaan. Lastukosken kanavan sulkualtaassa on havaittavissa menneiden aikojen
nostalgiaa - onhan sulkuvalmistunut jo 1900-luvun alussa. Lastukosken kanavan ylittävän kiinteän maantiesillan vuoksi reitin alikulkukorkeus laskee 4,3 metriin, joten kookkaailla moottoriveneilläkin tekee sillan alittaminen tiukkaa.
Sulutus tapahtui nopeasti, sillä Syvärin veden pinta on vain pari metriä Vuotjärveä korkeammalla. Kanavan varrella oli täälläkin ihmisiä ja jokin tapahtuma oli myös täällä meneillään. Emme kuitenkaan pysähtyneet vaan jatkoimme matkaamme kohti Tahkovuorta. Laskettelurinteet alkoivatkin jo näkymään saapuessamme Lastuvirransalmen jälkeen Syvärille.
Ollukanselällä olevia puna-valkoisia turvavesimerkkejä ja rannalla olevia valkoisia kummeleita seuraten matkasimme Syväriä Horsmanselkää pitkin Lehtosaarten väliin, jossa saa pienikokoisten lateraaliviittojen kanssa olla tarkkana varsinkin vasten aurinkoa ajaessa. Pääsimme kuitenkin turvallisesti Aholansaaren ja Tahkon golfkentän väliseen salmeen, josta erkanee reitti Tahkolahdella sijaitsevaan satamaan.
Jo laiturilla oltiin opastamassa mihin saimme laittaa veneemme
laituriin. Illan tullen laituriin alkoi lipumaan eskaaderin veneitä. Avajaispäivänä satamamaksuakaan ei peritty vierasveneiltä. Maisemalliset puitteet Tahkolla ovat upeat laskettelurinteiden noustessa venerannan
vastarannalta. Lisäksi sataman välittömässä läheisyydessä on hotellin palvelut ja golfia harrastava veneilyn ystävä arvostanee myös golfkentän läheisyyttä. Toisen päivän päätteeksi veneemme oli kyntänyt reilut 35 meripeninkulmaa.
14.7.2002
Seuraavana aamuna aloitimme paluumatkan samaa reittiä pitkin. Syvärin keskivaiheilta poikkesimme Nilsiän satamaan johtavalle väylälle. Pienenä yksityiskohtana karttaa tutkittaessa huomasin, että useat saaret on nimetty eläinaiheisesti. Nilsiän satamaan oli vasta valmistunut satamaravintola Syvärin Helmi, jossa on tarjolla veneilijöille monipuoliset palvelut aina suihkuja ja vaatteenpesupaikkaa myöten.

15.6.2002
Maanantai aamuna jatkoimme matkaa laskeutuen alas ensin Juankosken sitten Karjalankosken suluista tällä kertaa testaten itsepalvelukäyttöä - ja hyvinhän sekin toimi. Uusissa suluissa olevat veneen mukana liikkuvat laiturit ansaitsevat erityisen kiitosmaininnan helpon käytettävyytensä ansiosta.

Uusimmat päivitykset
Veneretki Savonlinnaan 2021Ankkurointia ja uimista.
Veneretki Pieliselle 2019Vehmaita jokimaisemia, jylhiä vaaroja ja pitkiä hiekkarantoja.
Veneretki Soisalon ympäri 2018Tyyntä ja hellettä.
Veneretki Puruvedelle 2017Hiekkasärkkiä ja sadekuuroja.
Veneretki Puumalaan 2016Paluumatkalla poikkesin myös Rantasalmen satamassa Raudanvedellä.
Huoltoblogi 2016Keula- ja peräohjailupotkurien asentaminen osa 2/2
Veneretki Luonterille 2015Yksi Saimaan sokkeloisimmista alueista tarjoaa paljon nähtävää.
Huoltoblogi 2015Keula- ja peräohjailupotkurien asentaminen osa 1/2.
Veneretki Puruvedelle 2014Menimme käymään yhdellä maailman puhtaimmista järvistä.
Huoltoblogi 2014Keulakaiteiden, pimennysverhon ja maasähköjärjestelmän asentaminen.
Veneretki Soisalon ympäri 2013Kanavia sateessa ja auringonpaisteessa.
Huoltoblogi 2013Aurinkopaneelin ja kansisuihkun asentaminen.