Veneretki Savonlinnaan 2021

27.6.2021

Lähdettiin illalla ajelemaan kohti Kuopiota. Ensin tarkoituksenamme oli mennä Iivarinsalon pohjoispään lahdelmaan ankkuriin mutta koska Kallavesi oli käytännössä tyyni ajettiin Hietasalon edustella. Testattiin uutta ankkurivintturia ensimmäistä kertaa. Pito oli hyvä uudella 25 metrin ankkuriköydellä, jossa on lisäksi 5 metriä kettiä.

28.6.2021

Aamulla mentiin jollalla rantaan ja käytiin aamukävelyllä saaressa. Ennen puolta päivää jatkettiin matkaa kohti etelää. Ensin oikaisimme Pietarin ja Luhastensalon välistä rantaväylälle. Huhtisaaren edustalla näimme joutsenia. Puutossalmen lossin edustalla purjevene ohitti meidät. Muuten veneliikenne oli todella vähäistä Kallavedellä muutamia pienempiä veneitä lukuunottamatta.

Koiruksella lähdimme Jänisluotojen kohdalla syväväylältä kolmen metrin väylälle, josta erkanee 1,2 metrin syväyksinen venereitti Naapuskosken kanavalle. Tämä oli ensimmäinen kerta kuin menimme kyseistä vaihtoehtoista reittiä Konnuksen kanavalle.

Reitin pohjoispuolella viitat ovat todella pieniä. Vastaavia kuin Tahkon reitillä oli käydessämme siellä kesällä 2002. Naapuskosken reitin maisemat vaihtelevat kallioista ruohikkorantoihin. Ennen kanavaan ajoa reitti tekee kaksi noin 90 asteen mutkaa. Sulutus tapahtuu painamalla ensin nappia odotuslaiturissa. Tämän jälkeen odotettiin liikennevalon vaihtumista vihreäksi. Sulussa vene kiinnitetään kelluvaan laituriin ja painetaan taas nappia. Kaadoimme valomaston sopiaksemme 2,8 metrin maantiesillan alitse.

Naapuskosken kanavan jälkeen palasimme syväväylälle. Menimme Pikonvirran kautta Sotasaaren edustella ankkuriin. Saaresta avautuu kaunis maisema kohti Unnukkaa. Paikassa oli rauhallista olla yötä. Kävimme soutamassa jollalla muttei rannasta löytynyt kunnollista paikkaa mihin rantautua. Illalla saimme nauttia upeasta auringonlaskusta Kalmalahteen päin.

29.6.2021

Sotasaaresta jatkoimme matkaa kohti Varkautta. Unnukalla poikkesimme Timonselällä syväväylältä Yölinnunsalman kautta kulkevalle väylälle. Tämä reitti tulee takaisin syväväylään Haijun avokanavan jälkeen. Taipaleella otin VHF-puhelimella yhteyttä Taipaleen sulkuun ja päästiin ajamaan suoraan sulkuun. Sulun edessä pyöri purjevene, joka myös pääsi samaan sulkuun, kun ensin maantiesilta oli avattu. Matka jatkui syväväylää pitkin, kunnes lähdimme Peonselällä merkityn reitin ulkopuolelle. Menimme Muuttosaaren ja Pienen Muuttosaaren välistä Päiväsenkannan ja Selkä-Uskin välissä olevaa merikarttaan merkittyä vedenalaista kiveä varoen Iso-Uskiin suojaisaan laguuniin. Paikalla ei ollut muita veneitä. Laskimme ankkurin ja kävimme jollalla akkumoottorilla tukimassa aluetta. Mahtava paikka ja mikä luonnonrauha. Illalla toiseen poukamaan tuli ankkuriin toinen vene.

30.6.2021

Aamulla jatkettiin matkaa samaa reittiä pitkin kohti syväväylää ja sitä pitkin Hietasaareen. Pohjoispuolella oli jo vene, joten ankkuroiduimme eteläpuolen retkisataman eteen. Noin 22 asteinen vesi oli todella lämmintä uimiseen. Helteen varma merkki on myös paarmojen tuleminen. Kuinka ne löytävätkään tiensä myös ankkurissa olevaan veneeseen?

1.7.2021

Hietasaaresta jatkettiin aamulla matkaa kohti Savonlinnaa. Kierrettiin Laitaatsillan kautta... matkustajasatamaan, josta jatkettiin matkaa... Olavinlinnan ohitse kohti... Sulosaarta, jossa laskettiin ankkuri veteen. Sää muuttui iltapäivällä puolipilviseksi. Lahdelmasta oli mukava katsella ohi kulkevia veneitä. Rannoilla liikkui jonkin verran ihmisiä. Kävin ajelemassa jollalla Casinon vierasvenesatamassa, jossa oli yllättävän paljon veneitä. Törninpyörässä oli taas vastaavasti vähän veneitä. Illaksi sää selkeni.

2.7.2021

Aamupalan jälkeen nostettiin ankkuri ja suunnattiin keulakohti kotimatkaa. Mentiin taas ankkuriin Hietasaaren edustalle. Vesi oli lämmennyt noin 24 asteeseen. Sää oli todella kuuma ja odotettiin iltaan ennen kuin jatkettiin matkaa. Vasten paistava aurinko teki ajamisesta haastavaa. Mentiin Haukiveden itäpuoleista reittiä pitkin. Tarkoituksena oli mennä yöksi johonkin reitin varrella olevista retkisatamista mutta niissä oli jo retkeilijöitä. Käytännössä auringonlaskun ja aurinnousun välissä ei ollut lainkaan pimeää. Loppujen lopuksi jakettiin matkaa Taipaleen vanhalle kanavalle, jossa oltiin perillä seuraavan päivän puolella.

3.7.2021

Aamulla mentiin yhdeksältä sulkuun ja jatkettiin matkaa kohti. Sulutus meni hyvin. Pidettiin ruokatauko Kaitasaaren retkisataman edustalla ankkurissa. Vesi oli 25 asteista. Valitettavasti vedessä oli levää. Illaksi jatkettiin vielä matkaa kohti Konnusta ja Korkeasaarta.

4.7.2021

Korkeasaaresta matka jatkui tyynessä kelissä kohti Kallavettä. Ensimmäisen kerran pysähdyttiin Honkasaloon. Rannassa on silet kalliot. Menin jollalla rantaa. Maisemat ovat upea. Siitä jatkettiin matkaa Kuusikoistiin. Rannassa on pitkä betoniponttoonilaituri ja poijuja. Saaressa on kalamaja. Jatkettiin matkaa Kuusikoistin ja Hirsikoistin välistä matalikkoja varoen Hätisen ja Iso-Lohen välistä takaisin syväväylälle. Naulakallion ja Kirkkosaaren välistä poikettiin taas syväväylältä mennessämme Saunasaaren etelänpuolelta kiertäen Iivarinsalon Pitkienhiekkojen edustalle. Hiekkarannalla oli runsaasti ihmisiä nauttimassa kesäpäivästä. Illalla jatkettiin vielä kotilaituriin.