Veneretki Savonlinnaan 2021

27.6.2021

Lähdettiin illalla ajelemaan kohti Kuopiota. Ensin tarkoituksenamme oli olla yötä Iivarinsalon pohjoispäässä. Kallavesi oli kuitenkin käytännössä tyyni, joten ajettiin lopulta Hietasalon edustalle. Laskiessamme ankkurin hiekkarannan edustalle, pystyimme kokeilemaan asentamaamme ankkurivintturia ja uutta ankkuriköyttä ensimmäistä kertaa. Ankkuri laskeutui ongelmitta ja pito oli hyvä 25 metrin ankkuriköydellä, jossa on lisäksi 5 metriä kettinkiä.

28.6.2021

Aamulla mentiin jollalla rantaan ja käytiin aamukävelyllä saaressa. Ennen päivää jatkettiin matkaa kohti etelää. Ensin oikaisimme Pietarin ja Luhastensalon välistä rantaväylälle. Huhtisaaren edustalla näimme joutsenia. Puutossalmen lossin pohjoispuolella purjevene ohitti meidät. Muuten veneliikenne oli todella vähäistä Kallavedellä muutamia pienempiä veneitä lukuunottamatta.

Koiruksella lähdimme Jänisluotojen kohdalla syväväylältä kolmen metrin väylälle, josta erkanee 1,2 metrin syväyksinen venereitti Naapuskosken kanavalle. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun menimme kyseistä Konnuksen kanavalle vaihtoehtoista reittiä.

Reitin pohjoispuolella viitat ovat todella pieniä. Vastaavia kuin Tahkon reitillä oli käydessämme siellä kesällä 2002. Suunnistaminen sujui kuitenkin helposti. Naapuskosken reitin maisemat vaihtelevat kallioista ruohikkorantoihin. Ennen kanavaan ajoa reitti tekee kaksi noin 90 asteen mutkaa. Yläsulkuportti avautui painamalla nappia odotuslaiturissa. Sulussa vene oli yksinkertaista kiinnittää kelluvaan laituriin. Alasulkuportti avautui painamalla nappia. Sulutus tapahtui nopeasti, koska pudotuskorkeus on vain noin puoli metriä. Mahtuaksemme 2,8 metrin maantiesillan alitse meidän piti kaataa valomasto.

Naapuskosken kanavan jälkeen palasimme syväväylälle. Menimme Pikonvirran kautta Sotasaaren edustalle ankkuriin. Saaresta avautuu kaunis maisema kohti Unnukkaa. Paikassa oli rauhallista olla ankkurissa. Illalla kävimme soutamassa jollalla. Saaren rannassa on kauniit kalliot. Valitettavasti emme löytynyt kunnollista paikkaa mihin rantautua ilman kenkien kastelua. Näin ollan saaressa käyminen jäi toiseen kertaan, kun mukana on sandaalit tai kumikengät. Ennen nukkumaan menoa saimme nauttia upeasta auringonlaskusta Kalmalahteen päin.

29.6.2021

Sotasaaresta jatkoimme matkaa kohti Varkautta. Unnukalla poikkesimme Timonselällä syväväylältä Yölinnunsalmen kautta kulkevalle väylälle. Tämä reitti tulee takaisin syväväylälle Haijun avokanavan jälkeen. Ennen Taipaleen sulkukanavalle saapumista otin VHF-puhelimella yhteyttä kanavalla 11 ja pääsimme ajamaan suoraan sulkuun. Sulun edessä pyöri purjevene, joka myös tuli samaan sulkuun, kun ensin maantiesilta oli avattu. Matka jatkui syväväylää pitkin, kunnes lähdimme Peonselällä merkityn reitin ulkopuolelle Muuttosaaren ja Pienen Muuttosaaren välistä. Päiväsenkannan ja Selkä-Uskin välissä jätimme riittävästi etäisyyttä merikarttaan merkittyyn vedenalaiseen kiveen, jonka jälkeen olimmekin pian perillä Iso-Uskiin suojaisassa laguunissa. Paikalla ei ollut muita veneitä. Laskimme ankkurin ja kävimme jollalla akkumoottorilla tutkimassa aluetta. Mahtava paikka ja mikä luonnonrauha. Illalla toiseen poukamaan tuli ankkuriin suurehko matkavene.

30.6.2021

Aamulla palasimme samaa reittiä kuin tulimme takaisin merkitylle reitille ja sitä pitkin Hietasaareen. Pohjoispuolella hiekkarannalla oli jo vene, joten ankkuroiduimme eteläpuolen retkisataman eteen. Noin 22 asteinen vesi oli todella lämmintä uimiseen. Helteen varma merkki on myös paarmojen tuleminen. Kuinka ne löytävätkään tiensä myös ankkurissa olevaan veneeseen?

1.7.2021

Hietasaaresta jatkettiin aamulla matkaa kohti Savonlinnaa. Sää oli pilvinen. Varhain aamulla ei muita juurikaan ollut liikkeellä. Kierrettiin Laitaatsillan kautta... matkustajasatamaan, josta jatkettiin matkaa... Olavinlinnan ohitse kohti... Sulosaarta, jossa laskettiin ankkuri veteen. Sää muuttui iltapäivällä puolipilviseksi. Lahdelmasta oli mukava katsella ohi kulkevia veneitä. Rannoilla liikkui jonkin verran ulkoilijoita. Kävin ajelemassa jollalla Casinon vierasvenesatamassa, jossa oli yllättävän paljon veneitä. Törninpyörässä oli taas vastaavasti vähän veneitä. Illaksi sää selkeni.

2.7.2021

Aamupalan jälkeen nostettiin ankkuri ja suunnattiin keula kohti kotimatkaa. Mentiin taas ankkuriin Hietasaaren edustalle. Vesi oli lämmennyt noin 24 asteeseen. Sää oli todella kuuma ja odotettiin iltaan ennen kuin jatkettiin matkaa. Vasten paistava aurinko teki ajamisesta haastavaa. Tällä kertaa ajoimme Haukiveden itäpuoleista reittiä pitkin. Tarkoituksena oli pysähtyä yöksi johonkin reitin varrella olevista retkisatamista mutta niissä oli jo retkeilijöitä. Käytännössä auringonlaskun ja aurinnousun välissä ei ollut lainkaan pimeää. Loppujen lopuksi jatkettiin matkaa Taipaleen vanhalle kanavalle, jossa oltiin perillä seuraavan päivän puolella.

3.7.2021

Aamulla otin taas yhteyttä kanavaan VHF-puhelimella ja pääsimme yhdeksältä sulkuun. Sulutus meni hyvin, vaikka virtaukset ovat voimakkaampia ylöspäin mentäessä. Kanssamme sulussa oli yksi vene. Sulutuksen jälkeen poikettiin Viltinrannan venesatamassa katselemassa veneitä. Rannassa huomattiin olevan myös vesipiste, joka on hyvä tietää vastaisuuden varalle. Unnukalla pidettiin ruokatauko Kaitasaaren retkisataman edustalla ankkurissa. Vesi oli 25 asteista. Valitettavasti vedessä oli levää. Leppävirran kohdalla veneliikenne oli vilkasta parhainpaan loma-aikaan, joten tähystyksen suhteen piti olla normaalia tarkempana. Konnuksen kanavalla samassa sulutuksessa oli muutamia veneitä. Illaksi mentiin ankkuriin Korkeasaaren edustalle.

4.7.2021

Korkeasaaresta matka jatkui tyynessä kelissä kohti Kallavettä. Ensimmäisen kerran pysähdyttiin Honkasalossa. Rannassa on sileät kalliot. Menin jollalla rantaa. Maisemat ovat upeat. Aamupalan jälkeen jatkettiin matkaa Kuusikoistin länsipuolella olevaan retkisatamaan. Rannassa on pitkä betoniponttoonilaituri ja poijuja. Saaressa on myös vanha kalamaja. Iltapäivällä jatkettiin matkaa Kuusikoistin ja Hirsikoistin välistä matalikkoja varoen kohti latvavesiä. Hätisen ja Iso-Lohen jälkeen olimmekin pian takaisin syväväylällä. Naulakallion ja Kirkkosaaren välistä poikettiin taas syväväylältä mennessämme Saunasaaren eteläpuolelta kiertäen Iivarinsalon Pitkienhiekkojen edustalle. Hiekkarannalla oli runsaasti ihmisiä nauttimassa kesäpäivästä. Illalla jatkettiin vielä kotilaituriin.