Veneen huoltoblogi 2021
Kaikuluotaimen anturin asentaminen
Simrad NSE 12 monitoiminäyttöön ei pysty suoraan liittämään kaikuluotainta vaan väliin tarvitaan kaikumoduuli. Markkinoilla näyttää olevan sekä normaali kaikumoduuli että Structure Scan moduuli. Normaali kaiku olisi mielestäni parempi varsinaiseen kalastukseen ja Structure Scan anturilla löytää paremmin puolestaan kalojen piilot tai mikäli haluaa tutkia pohjanmuotoa esimerkiksi ennen ankkurointia.Löysin tori.fi sivustolta kaksi kautta käytössä olleen Structure Scan HD peräpeilianturin ja LSS-1 moduulin. Tein kaupat 150 eurolla. Mielestäni hinta oli kohtuullinen.
Asetuksien kanssa oli hieman etsimistä. Halusin syvyyden numeerisena karttanäyttöön mutta syvyytenä oli vain kolme viivaa. Lopulta sain syvyyden näkymään poistamalla Depth tiedon ja lisäämän Struct tiedon. Vedenlämpötila oli astetta hankalampi löytää. Minun piti mennä Info sivulle, josta Plot info valikosta pystyi valitsemaan vedenlämpötilaksi Structure Scan anturin. Ehkäpä jostain löytyy vielä edullisesti myös normaali kaikuluotainmoduuli ja anturi, niin saa kalasympolitkin näkymään kaikuluotaimeen.
Ankkurivinssin asentaminen
Normaalisti parraslistallisissa veneissä on horisontaalinen ankkurivintturi. Meillä ankkurilaatikon kansi ei olisi kuitenkaan mahtunut tällöin avautumaan, kun ankkurirulla on keskellä keulatasoa. Vertailin eri vaihtoehtoja ja pitkän pohdinnan jälkeen päädyin hankkimaan Lewmar V700 ankkurivintturin.
Kanteen tehtiin aukot reikäsahoilla. Aukkojen reunoihin laminoitiin epoksilla lasikuitumattoa. Pulteille porattiin hieman liian iso reiät, jonka jälkeen ne laitettiin täyteen epoksiliimaa. Tämän jälkeen liiman kuivuttua tehtiin pulteille oikean kokoiset reiät. Näin kosteus ei pääse kannen kerrosrakenteeseen. Vintturin ja kannen väliin tehtiin puusta sovite, jonka avulla kulma saatiin oikeaksi. Ennen vintturin laittamista paikalleen laitettiin vielä tiivistemassaa vintturin pulttien reikiin. Mukana tullut vipukytkin kiinnitetiin muotoiltuun puupalikkaan ja liitettiin sopivan pituiseen kaapeliin. Näin saatiin langallinen kaukosäädin, joka laitettiin ankkurilaatikkoon.
Pohjan soodapuhaltaminen
Veneen eliönestomaali alkoi hilseilemään, joten oli aika poistaa vanha maali pois veneestä. Käytännössä vaihtoehtoina olivat hiominen tai puhaltaminen. Koska runko on limisaumajäljitelmä, hiominen olisi ollut enemmän aikaa vievä vaihtoehto. Kaikkiaan puhallukseen meni noin 300 kiloa soodaa. Käytimme 2,2 kW kompressoria, joka selviytyi urakasta ongelmitta. Keväällä on edessä vielä gelcoatin hiominen ennen uudelleen maalausta.Uusimmat päivitykset
Huoltoblogi 2022Pohjamaalauksen uusiminen ja akkulaturin asentaminen.
Veneretki Savonlinnaan 2021Ankkurointia ja uimista.
Huoltoblogi 2021Kaikuluotaimen anturin ja ankkurivinssin asentaminen sekä pohjan soodapuhallus
Veneretki Pohjois-Kallavedelle 2020Sumua ja autioita saaria.
Veneretki Pieliselle 2019Vehmaita jokimaisemia, jylhiä vaaroja ja pitkiä hiekkarantoja.
Veneretki Soisalon ympäri 2018Tyyntä ja hellettä.
Veneretki Puruvedelle 2017Hiekkasärkkiä ja sadekuuroja.
Veneretki Puumalaan 2016Paluumatkalla poikkesin myös Rantasalmen satamassa Raudanvedellä.
Huoltoblogi 2016Keula- ja peräohjailupotkurien asentaminen osa 2/2
Veneretki Luonterille 2015Yksi Saimaan sokkeloisimmista alueista tarjoaa paljon nähtävää.
Huoltoblogi 2015Keula- ja peräohjailupotkurien asentaminen osa 1/2.
Veneretki Puruvedelle 2014Menimme käymään yhdellä maailman puhtaimmista järvistä.
Huoltoblogi 2014Keulakaiteiden, pimennysverhon ja maasähköjärjestelmän asentaminen.
Veneretki Soisalon ympäri 2013Kanavia sateessa ja auringonpaisteessa.
Huoltoblogi 2013Aurinkopaneelin ja kansisuihkun asentaminen.