Veneen huoltoblogi 2021

Kaikuluotaimen anturin asentaminen

Simrad NSE 12 monitoiminäyttöön ei pysty suoraan liittämään kaikuluotainta vaan väliin tarvitaan kaikumoduuli. Markkinoilla näyttää olevan sekä normaali kaikumoduuli että Structure Scan moduuli. Normaali kaiku olisi mielestäni parempi varsinaiseen kalastukseen ja Structure Scan anturilla löytää paremmin puolestaan kalojen piilot tai mikäli haluaa tutkia pohjanmuotoa esimerkiksi ennen ankkurointia.

Löysin tori.fi sivustolta kaksi kautta käytössä olleen Structure Scan HD peräpeilianturin ja LSS-1 moduulin. Tein kaupat 150 eurolla. Mielestäni hinta oli kohtuullinen.

Asetuksien kanssa oli hieman etsimistä. Halusin syvyyden numeerisena karttanäyttöön mutta syvyytenä oli vain kolme viivaa. Lopulta sain syvyyden näkymään poistamalla Depth tiedon ja lisäämän Struct tiedon. Vedenlämpötila oli astetta hankalampi löytää. Minun piti mennä Info sivulle, josta Plot info valikosta pystyi valitsemaan vedenlämpötilaksi Structure Scan anturin. Ehkäpä jostain löytyy vielä edullisesti myös normaali kaikuluotainmoduuli ja anturi, niin saa kalasympolitkin näkymään kaikuluotaimeen.

Ankkurivinssin asentaminen

Normaalisti parraslistallisissa veneissä on horisontaalinen ankkurivintturi. Meillä ankkurilaatikon kansi ei olisi kuitenkaan mahtunut tällöin avautumaan, kun ankkurirulla on keskellä keulatasoa. Vertailin eri vaihtoehtoja ja pitkän pohdinnan jälkeen päädyin hankkimaan Lewmar V700 ankkurivintturin.

Kanteen tehtiin aukot reikäsahoilla. Aukkojen reunoihin laminoitiin epoksilla lasikuitumattoa. Pulteille porattiin hieman liian iso reiät, jonka jälkeen ne laitettiin täyteen epoksiliimaa. Tämän jälkeen liiman kuivuttua tehtiin pulteille oikean kokoiset reiät. Näin kosteus ei pääse kannen kerrosrakenteeseen. Vintturin ja kannen väliin tehtiin puusta sovite, jonka avulla kulma saatiin oikeaksi. Ennen vintturin laittamista paikalleen laitettiin vielä tiivistemassaa vintturin pulttien reikiin. Mukana tullut vipukytkin kiinnitetiin muotoiltuun puupalikkaan ja liitettiin sopivan pituiseen kaapeliin. Näin saatiin langallinen kaukosäädin, joka laitettiin ankkurilaatikkoon.

Pohjan soodapuhaltaminen

Veneen eliönestomaali alkoi hilseilemään, joten oli aika poistaa vanha maali pois veneestä. Käytännössä vaihtoehtoina olivat hiominen tai puhaltaminen. Koska runko on limisaumajäljitelmä, hiominen olisi ollut enemmän aikaa vievä vaihtoehto. Kaikkiaan puhallukseen meni noin 300 kiloa soodaa. Käytimme 2,2 kW kompressoria, joka selviytyi urakasta ongelmitta. Keväällä on edessä vielä gelcoatin hiominen ennen uudelleen maalausta.