Veneen huoltoblogi 2013

Aurinkopaneelin asentaminen

Ostimme Motonetistä SolarXon ES-30W aurinkopaneelin, joka 740 mm x 360 mm kokoisena sopi täydellisesti ohjaamon kattoluukkujen väliin. Paneelin kiinnittämistä varten asensimme molempien kattoluukkujen kehyksiin ulkopuolelle tiikkilistat, joissa on ruuvit koholla paneelin kiinnityspisteiden kohdalla. Näin ollen paneeli pysyy tukevasti paikoillaan mutta toisaalta paneeli on tarvittaessa vaivattomasti irrotettavissa.

Vaikein vaihe asennuksessa oli saada vedettyä kaapeli siististi katolta säätimelle. Mielestämme helpoin tapa vetää johto oli porata paneelin alle keskelle kattoa reikä ja vetää kaapeli siitä eteenpäin katossa olevan koristelistan alle. Styyrpuurin puoleisen verholistan jälkeen kaapelin saikin jo asennettua samaa reittiä kuin aiemmat sähkökaappiin menevät kaapelit. Aurinkopaneelin SolarXon EP 5A LED 12V säätääjän sijoitimme ohjaajan penkin alle ja siitä eteenpäin kaapeli oli helppo asentaa akkutilaan moottoritilan reunoissa meneviä johtokouruja pitkin.

Kansisuihkun asentaminen

Alunperin tarkoituksena oli asentaa pienikokoinen normaali kotitalouskäyttöön tarkoitettu suihkusekoittaja veneen ankkurilaatikkoon. Lopulta tulimme kuitenkin siihen tulokseen, että sekä asentamisen että vedenkulutuksen kannalta venekäyttöön suunniteltu malli on parempi vaihtoehto. Vertailtaessamme vaihtoehtoja päädyimme Whale Twist Deck Shower malliin, jossa on yhdysrakenteinen veden virtauksen ja lämpötilan säätö. Asennusta varten tarvitsee siis tehdä vain yksi läpivienti veneen rakenteisiin.

Käytimme asennukseen kulmakotelomallia, jonka asensimme takakajuutan seinään. Putkitöiden tekeminen oli kohtuullisen helppoa, koska laitoimme jo keittiökaapiston ollessa irtaallaan valmiiksi asennusputket makeavesiputkille uimatason suihkua varten. Nyt olikin kätevää vetää putket navigaattorin jalkatilasta peräkajuuttaan. Muuten Whalen kansisuihkun mukana tulee helposti asennettava venttiilirunko, josta suihkun saa helposti myös irti talvisäilytystä varten.

Uudet lepuuttajansuojat

Aiemmat lepuuttajansuojat alkoivat olemaan jo parhaat päivänsä nähneet. Niinpä päätin ostaa uudet, kun Clas Ohlsonilla oli alkuperäiset Danfenderin 27x8 kokoiset lepuuttajansuojat tarjouksessa kymmenellä eurolla kappale.