Veneen huoltoblogi 2012

Uimatasojen asentaminen

Mietimme pitkään millaiset uimatasot olisivat veneeseemme sopivimmat. Yleensä olemme nähneet veneissä liian isoja jälkiasennettuja uimatasoja, jotka eivät näytä sopusuhtaisilta veneen kokoon nähden. Luonnollisesti suurikokoisilla uimatasoilla on helpompi liikkua mutta vastaavasti suurikokoinen uimataso voi osoittautua satamamänöövereissä hankalaksi kasvattaessaan veneen mittoja tarpeettoman paljon.

Päätyimme lopulta tekemään kaksi erillistä tasoa molemmille puolille uimaportaita, jolloin pystyimme säilyttämään uimaportaat alkuperäisessä kohdassa. Korvasimme kuitenkin alkuperäiset alumiiniset uimaportaaat uusilla haponkestävästä teräksestä valmistetuilla uimaportailla ja näin saimme tuetua molemmat uimatasot keskeltä uimaportaisiin ja kiinnitettyä uimatasot runkoon aiempien uimaportaiden kiinnikkeisiin. Täten jouduimme tekemään ainoastaan neljä uutta reikää runkoon - kaksi uimatasojen ulkoreunojen kiinnitykseen ja kaksi molemmille ulkoreunoille asetetuille metallista tehdyille tukiputkille.

Uimatason syvyyden keskiveneessä määrittelimme siten, että uimaportaiden taakse jää tilaa kääntää tarvittaessa pieni kumivene pystyyn säilytykseen. Näin ollen sisäreunan kokonaissyvyydeksi tuli noin 50 cm.

Halusimme myös jättää uimatasot jonkin verran kapeammaksi kuin veneen rungon peräosan leveys, koska tällöin uimatasoilla ja tukiputkilla ei ole niin suuri vaara osua vahingossa laituriin kylkikiinnitykseen mentäessä. Mitoitimme tason kuitenkin siten, että uimatasolla mahtuu ottamaan suihkun. Näin ollen tason leveydeksi tuli noin 65 cm.

Lopulta jäljelle jäi mitoittaa tason ulkoreunan syvyys. Tällä mitalla on keskeinen merkitys siihen, että uimatason takareuna on sopusuhtainen veneen rungon muodon kanssa. Ulkoreunan syvyydeksi tuli noin 95 cm.


Tiikkirimat uimatasoa varten tilasimme Seppälän venetarvikkeesta. Rimojen kiinnitystä varten tehtiin uimatason alle lattaraudasta tuet sekä eteen että taakse. Emme tarkoitusella käsitelleet uimatasojen tiikkirimoja millään aineella vaan annamme niiden harmaantua luonnollisesti samoin kuin veneemme tiikkikannen.